Ndërkohë që kompanitë karakterizohen nga puna e punonjësve të tyre, të gjitha kanë nevojë për një lider që të veprojë si fytyrë e tyre dhe të përcaktojë strategjinë e sipërmarrjes. Dhe këtu hyn në lojë CEO.

Harvard Business Review publikoi këtë javë listën me 100 CEO-t më të mirë në botë për vitin 2018. Për vitin e dytë radhazi, Pablo Isla, CEO i Inditex, gjiganti i modës pas markave si Zara, Massimo Duti dhe Pull and Bear, është në krye të kësaj renditjeje.

Renditja është krijuar duke marrë në konsideratë tre variabla kyçe financiare: Ndryshimi i tregut të kapitalizimit që ka mbikëqyrur një CEO, kthimi në total nga aksionet i përshtatur sipas vendit dhe kthimi në total nga aksionet i përshtatur sipas industrisë.

Harvard Business Review mati edhe atë që e quan ESG, ose rezultatin mjedisor, social dhe qeverisës. Disa shembuj të marrë në konsideratë në ESG përfshijnë sasinë e mbetjeve të rrezikshme të prodhuara nga një kompani (mjedisore) dhe diversitetin e kompanisë (sociale)

Këto variabla kombinohen më pas për të arritur një rezultat që ndihmon në identifikimin e ecurisë së kompanisë, dhe për pasojë, punën e CEO-s.

20 CEO drejtojnë kompani me seli jashtë vendit të tyre të lindjes. 32 kanë një MBA, në rritje nga 29 vitin e kaluar. 34 kanë një diplomë në inxhinieri, krahasuar me 32 vitin e kaluar. Mesatarisht ata u bënë CEO në moshën 44-vjeçare dhe janë në detyrë prej 16 vitesh.

Renditja dominohet nga meshkujt. Në vitin 2018, tre CEO femra bëjnë pjesë në Top 100, në rritje krahasuar me dy nga viti i kaluar. Një prej tyre, Marillyn Hewson e gjigantit aerohapësinor Lockheed Martin, renditet në vendin e 34. 87 janë persona të brendshëm, në rritje krahasuar me 81 të tillë vitin e kaluar.

Më poshtë është renditja e plotë e 100 CEO-ve më të mirë në botë sipas Harvard Business Review për vitin 2018.

1 PABLO ISLA, INDITEX, CEO që nga viti 2005

2 JENSEN HUANG, NVIDIA, CEO që nga viti 1993

3 BERNARD ARNAULT, LVMH, CEO që nga viti 1989

4 FRANÇOIS-HENRI PINAULT, KERING, CEO që nga viti 2005

5 ELMAR DEGENHART, CONTINENTAL, CEO që nga viti 2009

6 MARC BENIOFF, SALESFORCE.COM, CEO që nga viti 2001

7 JACQUES ASCHENBROICH, VALEO, CEO që nga viti 2009

8 JOHAN THIJS, KBC, CEO që nga viti 2012

9 HISASHI IETSUGU, SYSMEX, CEO që nga viti 1996

10 MARTIN BOUYGUES, BOUYGUES, CEO që nga viti 1989

11 WES BUSH, NORTHROP GRUMMAN

12 SHANTANU NARAYEN, ADOBE SYSTEMS

13 BERNARD CHARLÈS, DASSAULT SYSTÈMES

14 MARK PARKER, NIKE

15 MICHAEL MUSSALLEM, EDWARDS LIFESCIENCES

16 BRAD SMITH, INTUIT

17 HAMID MOGHADAM, PROLOGIS

18 TAI-MING “TERRY” GOU, HON HAI PRECISION INDUSTRY

19 FABRIZIO FREDA, ESTÉE LAUDER

20 BENOÎT POTIER, AIR LIQUIDE

21 SERGIO MARCHIONNE, FIAT CHRYSLER

22 JAMIE DIMON, JPMORGAN CHASE

23 PAOLO ROCCA, TENARIS

24 FLORENTINO PÉREZ RODRÍGUEZ, ACS

25 LARS RASMUSSEN, COLOPLAST

26 AJAY BANGA, MASTERCARD

27 RICHARD FAIRBANK, CAPITAL ONE

28 FREDERICK SMITH, FEDEX

29 MARILLYN HEWSON, LOCKHEED MARTIN

30 SHIGENOBU NAGAMORI, NIDEC

31 MIKE LAWRIE, DXC TECHNOLOGY

32 ROBERT IGER, DISNEY

33 CARLOS BRITO, ANHEUSER-BUSCH INBEV

34 LAURENCE FINK, BLACKROCK

35 TADASHI YANAI, FAST RETAILING

36 IGNACIO GALÁN, IBERDROLA

37 DANIEL AMOS, AFLAC

38 DAVID SIMON, SIMON PROPERTY

39 HOCK TAN, BROADCOM

40 PIERRE NANTERME, ACCENTURE

41 REINHARD PLOSS, INFINEON TECHNOLOGIES

42 MARK BERTOLINI, AETNA

43 MICHAEL MAHONEY, BOSTON SCIENTIFIC

44 THOMAS ENDERS, AIRBUS

45 HUBERT JOLY, BEST BUY

46 SATYA NADELLA, MICROSOFT

47 MARTIN ANSTICE, LAM RESEARCH

48 XAVIER HUILLARD, VINCI

49 MICHAEL ZAHN, DEUTSCHE WOHNEN

50 HUATENG “PONY” MA, TENCENT

51 DANIEL HAJJ ABOUMRAD, AMÉRICA MÓVIL

52 DOUGLAS BAKER JR., ECOLAB

53 LEONARD SCHLEIFER, REGENERON PHARMACEUTICALS

54 RICHARD GONZALEZ, ABBVIE

55 MASAYOSHI SON, SOFTBANK

56 DEBRA CAFARO, VENTAS

57 ERIK ENGSTROM, RELX

58 WING KIN “ALFRED” CHAN, HONG KONG AND CHINA GAS

59 TSAI MING-KAI, MEDIATEK

60 BRUCE FLATT, BROOKFIELD ASSET MANAGEMENT

61 BRUCE BROUSSARD, HUMANA

62 BLAKE NORDSTROM, NORDSTROM

63 LARRY YOUNG, DR PEPPER SNAPPLE

64 STEVE SANGHI, MICROCHIP TECHNOLOGY

65 TOSHIKI KAWAI, TOKYO ELECTRON

66 GREGORY CASE, AON

67 JAMES TAICLET JR., AMERICAN TOWER

68 JEFFREY BEZOS, AMAZON

69 OSCAR GONZÁLEZ ROCHA, SOUTHERN COPPER

70 GERMÁN LARREA MOTA VELASCO, GRUPO MÉXICO

71 DAVID CORDANI, CIGNA

72 GREGORY GOFF, ANDEAVOR

73 RONALD MITTELSTAEDT, WASTE CONNECTIONS

74 LUI CHE WOO, GALAXY ENTERTAINMENT

75 BRIAN JELLISON, ROPER TECHNOLOGIES

76 NANCY MCKINSTRY, WOLTERS KLUWER

77 ROB SANDS, CONSTELLATION BRANDS

78 BOBBY KOTICK, ACTIVISION BLIZZARD

79 MARC GRYNBERG, UMICORE

80 HONGCHOY “GEORGE” KWOK LUNG, LINK REIT

81 CARLO MESSINA, INTESA SANPAOLO

82 LUIS MAROTO, AMADEUS IT

83 REED HASTINGS, NETFLIX

84 TIMOTHY RING, C. R. BARD

85 MARC CASPER, THERMO FISHER SCIENTIFIC

86 GARY DICKERSON, APPLIED MATERIALS

87 ARNE SORENSON, MARRIOTT INTERNATIONAL

88 OLA ROLLÉN, HEXAGON

89 THIERRY BRETON, ATOS

90 ANDRÉ DESMARAIS, POWER CORPORATION OF CANADA

91 PAUL DESMARAIS JR., POWER CORPORATION OF CANADA

92 RENATO ALVES VALE, CCR

93 JEFFREY SPRECHER, INTERCONTINENTAL EXCHANGE

94 STEVE ANGEL, PRAXAIR TECHNOLOGY

95 JEF COLRUYT, COLRUYT

96 GREGORY GOODMAN, GOODMAN

97 SIMON WOLFSON, NEXT

98 GILLES ANDRIER, GIVAUDAN

99 PAUL VARGA, BROWN-FORMAN

100 ENRIQUE CUETO, LATAM AIRLINES

Marrë me shkurtime Harvard Business Review