Presidenti polak Andrzej Duda ka thënë për “Bild” se “Reparacionet e luftës janë një çështje e përgjegjësisë dhe moralit. Lufta, për të cilën flasim sot ka shkaktuar në Poloni dëme të jashtëzakonshme. Parlamenti polak do të paraqesë për këtë një faturë. Gati 6 milionë qytetarë polakë janë vrarë, qytetet tona u rrënuan, kryeqyteti ynë u shkatërrua tërësisht”.

Shumica e viktimave në Poloni ishin civilë të pafajshëm, të vrarë në bastisje, aksione të ndryshme, në geto dhe kampe përqëndrimi. Gati gjysma e viktimave polake, tre milionë vetë ishin hebrenj, të shuar brutalisht nga ideja e çmendur racore e Hitlerit.

“Do ta gjejmë një zgjidhje”

Nga ekspertizat e kryera me porosinë e ish-presidentit, Lech Kaczynski, sipas Dudas, duket qartë, se këto dëme nuk janë dëmshpërblyer kurrë.

Një komision i parlamentit në Varshavë do të paraqesë shpejt një faturë në raportin përfundimtar.

“Jam i sigurtë, ne do ta gjejmë një zgjidhje”, ka thënë Duda për “Bild”.

Në të njëjtën kohë, kreu i shtetit polak kujtoi marrëdhënien e mirë mes Gjermanisë dhe Polonisë, që „është shembull për popujt e kësaj bote.

Sipas presidentit polak, “Gjermania dhe Polonia janë pajtuar, në të gjitha drejtimet.”

Steinmeier në Vielun

Të dielën, më 1 shtator në ceremoninë përkujtimore të sulmit të aviacionti ushtarak gjerman kundër qytetit të vogël polak Vielun, merr pjesë edhe presidenti gjerman, Frank-Walter Steinmeier.

Sulmi i Gjermanisë naziste kundër Polonisë më 1 shtator 1939 shënoi edhe fillimin e Luftës së Dytë Botërore, gjatë së cilës deri në vitin 1945 humbën jetën 80 milionë vetë.

Gjermania e konsideron të mbyllur çështjen e reparacioneve dhe i referohet “Marrëveshjes Dy-plus-Katër”, për pasojat në politikën eë jashtme të bashkimit gjerman në vitin 1990.

Por në marrëveshjen mes Republikës Federale Gjermane, RDGJ-së dhe katër ish-fuqive pushtuese, SHBA, Bashkimi Sovjetik, Franca dhe Britania e Madhe nuk përmenden shprehimisht reparacionet e luftës.