Çdo ditë në shtëpitë tona luftojmë kundër çrregullimit. Një betejë që mund ta fitojmë me disa truke që na ndihmojë ta bëjmë shtëpinë tonë shumë më të rregullt, efikase dhe tërheqëse, për sytë tanë dhe të mysafirëve tanë.

Këtu janë 10 këshilla dhe truke që do t’ju ndihmojnë të keni një shtëpi më të bukur shumë të dobishme edhe nëse do të marrim me qira ose do të shesim një shtëpi: në fakt dhomat e rregullta dhe të mirëmbajtura tërheqin tre herë më shumë vëmendje sesa hapësirat e neglizhuara dhe mbajtur keq.

1.Organizoni shtëpinë tuaj sipas aktiviteteve tuaja kryesore në mënyrë që çdo gjë të jetë gjithmonë gati dhe të mos revoluciononi një mjedis apo një dollap me kyç të thjeshtë çdo herë që duhet të gjeni atë që keni nevojë.

2.Mbani korrespondencën dhe dokumentet në kontejnerë të veçantë: klasifikuesit që janë në treg do t’ju ndihmojnë të mos keni letra dhe fatura të shpërndara nëpër shtëpi.

3.Në dhomën e fëmijëve, mbani gjithmonë “kontejnerë për rrëmujë” në të cilën mund të vendosni të gjitha lodrat e shpërndara nëpër shtëpi ose dhomë pa bërë shumë përpjekje dhe mbani lojërat brenda mundësive të një fëmije.

4.Në banjë përpiquni të organizoni gjithçka në kontejnerë të vegjël në mënyrë që të mos keni shumë objekte të shpërndara dhe të grumbulloni pluhur.

5.Mundohuni të pastroni një dhomë në ditë: ky ritëm do t’ju lejojë të keni gjithmonë një shtëpi të pastër dhe të rregullt, duke vendosur vetëm një objektiv që është i arritshëm dhe jo dekurajues.

6.Merrni zakonin e mirë për të kontrolluar gjithçka në shtëpi dhe nëse është e mundur t’i jepni ose dhuroni diçka dikujt: jo vetëm që do të krijoni hapësirë të vlefshme, por gjithashtu do të bëni bamirësi.

7.Nuk ka “lojë kullë”: mos grumbulloni gjëra njëra mbi tjetrën, si gazeta, libra dhe objekte të ndryshme: përveç krijimit të çrregullimeve krijon gjithashtu konfuzion të madh.

8.Fshihini telat e TV, PC, DVD dhe pajisjeve të ndryshme: ekzistojnë tuba për kabllo dhe për mbledhjen e kabllove.

9.Nëse nuk e keni bërë, merrni një shportë për rroba të ndotura dhe zgjidhni 30% të rrëmujës në shtëpi.

10.Për secilën dhomë të shtëpisë tuaj do të gjeni “qendrën” e çrregullimit dhe që duhet ta kontrolloni çdo ditë: për shembull, në dhomën e gjumit rregullimi i shtratit në mëngjes do t’ju ndihmojë të keni gjithmonë një dhomë të rregullt. Në kuzhinë, mos lini asgjë në lavaman dhe do të shihni se dhoma do të jetë më në rregull. /Revista Psikologjia/