Agjensitë që paguajnë mirëqenie sociale në Zvicër do të jenë në gjendje të punësojnë detektivë për të zbuluar mashtrimet nga 1 tetori 2019.

Në Zvicër, midis viteve 2009 dhe 2016, detektivët u përdorën në rreth 220 hetime në vit. Dy të tretat e atyre që u përshkuan u shpallën fajtorë për mashtrim, shkruajnë mediat zvicerane.

Në vitin 2016, Gjykata evropiane e të drejtave të njeriut vendosi që përfituesit e aksidenteve nuk duhet të gjurmohen, sepse nuk kishte një kornizë ligjore të përcaktuar që përfshin praktikën, përcjell albinfo.ch.

Pastaj në vitin 2017, Gjykata Federale, gjykata më e lartë e Zvicrës, vendosi kundër praktikës edhe për përfituesit e aftësisë së kufizuar.

Qeveria atëherë prodhoi ligje të reja për të sqaruar se çfarë është e mundur dhe çfarë jo. Shumë njerëz kundërshtuan ligjet e reja, ndonëse u votuan.

Më 25 nëntor 2018, 64% e votuesve zviceranë votuan në favor të ligjeve të reja, duke i hapur rrugën detektivëve të rifillojnë punën e tyre hetimore.

Detektivët duhet të jenë të kualifikuar, të autorizuar dhe plotësojnë një seri kushtesh. Për më tepër, vendet ku dikush mund të vëzhgohet është i kufizuar në zona lirisht të arritshme.

Personi që ndiqet duhet të jetë i informuar dhe konfidencialiteti e siguria e të dhënave duhet të garantohet. Ligjet e reja do të hyjnë në fuqi më 1 tetor 2019.