Një nga sfidat kryesore për partitë politike për të formuar qeverinë e re të Kosovës pas 6 tetorit do të jetë nëse të shfuqizohen ose jo masa e mëparshme nga qeveria Hradinaj mbi taksën 100 përqind të importit për mallrat nga Serbia dhe Bosnja.

Partitë politike shqiptare të Kosovës “nuk deklarojnë” se do të pezullojnë vendimin e qeverisë së mëparshme për vendosjen e taksës, dhe shumica theksojnë se është “për krijimin e masave reciproke kundër Serbisë”, raporton Radio Evropa e Lirë.

“Vendimi për taksën do të vazhdojë nëse Partia Demokratike e Kosovës merr mandatin për të formuar një qeveri pas zgjedhjeve”, tha Enver Hoxhaj, nënkryetar i PDK-së.

Ai këmbëngul se vendimi për taksën duhet të mbetet në fuqi derisa Serbia “të pushojë fushatën e saj agresive kundër Kosovës”.

“Parimi që duhet të ndjekë marrëdhëniet e Kosovës me Serbinë në të ardhmen, do të jetë parimi i reciprocitetit”, tha ai.

Zëdhënësi i Aleancës Demokratike të Kosovës (DSK), Besian Mustafa ndan po këtë pikëpamje dhe gjithashtu avokon “masën reciproke kundër Serbisë”, duke shtuar se taksa mund të shfuqizohet vetëm në këto kushte.

Lëvizja Vetëvendosje thotë se “jo vetëm që masat reciproke nuk do të shfuqizohen, por do të zbatohet reciprociteti i plotë tregtar, ekonomik dhe politik ndaj Serbisë”.

“Taksa është diçka, por jo gjithçka. Taksa është e domosdoshme por jo e mjaftueshme për ta”, thotë Rexhep Selimi nga Vetëvendosje.

Partia e kryeministrit në dorëheqjen Ramush Haradinaj, Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës, dhe në mandatin e tij të ri, nëse fiton, nuk do ta ndryshojë vendimin për taksën.

Ahmet Isufi, nënkryetar i AAK-së, tha se “edhe në një koalicion të mundshëm pas zgjedhjeve të parakohshme”, do të hyhej vetëm me ato ndalesa që mbështesin vendimin për taksën 100 përqind për importin e mallrave nga Serbia dhe Bosnja.

Isufi përsëriti pikëpamjen e Haradinajt se “taksa nuk do të hiqet derisa Serbia të njohë Kosovën”.

“Në fund të fundit, Kosova ka të drejtë të mbrojë tregun dhe interesat e veta pa lejuar në asnjë mënyrë Serbinë të armatoset dhe të lobojë kundër Kosovës përmes shfrytëzimit të tregut të Kosovës”, tha Isufi për Radion Evropa e Lirë në shqip.