Pedagogu dhe analisti i njohur Ilir Yzeiri, në një interviste ekskluzive për AlpeNews.al shprehet se protestës së studentëve i ka ardhur tanimë koha për dialog.

Ai gjithashtu thotë se tetë kërkesat e tyre janë mëse të drejta, por infiltrimi i partive opozitare po zbeh kuptimin e tyre.

Intervista e plotë:

Protesta e studentëve sot mbushi ditën e 10. Mendoni se do të ketë dialog (sëafërmi) midis tyre dhe kryeministrit?

Unë tani uroj që të gjendet një zgjidhje për ngërçin e krijuar dhe mendoj se studentët duhet të shfaqen më tëvendosur e të organizuar që t’i realizojnë sa më shpejt kërkesat e tyre. Ata arritën ta identifikojnë problemin me shumë forcë, ia paraqitën shoqërisë me dinjitet dhe tani ka ardhur koha ta zgjidhin.

Ditë më parë jam shprehur se kryeministri nuk ka përse u kërkondialog, ai mjafton të mbledhë qeverinë dhe të marrë vendimet e nevojshme për t’i bërë ligje kërkesat e studentëve. Tani, duke parë dinamikën e ngjarjeve, mendoj se studentët duhet të krijojnë struktura të posaçme që të përfaqësohen në takim me kryeministrin. Tani mendoj se është e kapërcyer forma ultimative e kërkesave. Edhe kryeministri apo qeveria ka të drejtë të dëgjohet.

Ju si pedagog si i vlerësoni auditoret bosh dhe a janë të drejta tetë kërkesat e studentëve?

Kërkesat e studentëve janë plotësisht të drejta. Ato janë një alarm për të na kujtuar të gjithëve modelin jo të drejtë që kemi zgjedhur për arsimin në Shqipëri dhe për Universitetin në veçanti.

Cila mendoni se është arsyeja kryesore që studentët nuk bien dakord për dialog? Kujtojmë se kryeministri Rama i ka ftuar thuajse çdo ditë duke thënë se është gati ti pranojëpikat.

Tani e kam të vështirë ta kuptoj se përse studentët e refuzojnë dialogun. Në fillim mendoja se ishte formë e artikuluar e zemërimit tëpërgjithshëm. Tani më duket se nuk justifikohet më. Kur një e drejtë e kalon cakun ajo kthehet në padrejtësi.

Mendoni se zbehja disi e protestave, erdhi pas ndërhyrjeve së forumeverinore të partiveo pozitare?

Çdo ngjarje, sado me përmasa të mëdha të jetë, ka një fillim, një vijim dhe një fund. Në rastin e protestave të studentëve, infiltrimi tani në fund i opozitës, po ia humbet kuptimin protestë sdhe po e zbeh shkëlqimin që ajopati në fillim.

Përgatiti: AlpeNews.al