Ministri për Europën dhe Punët e Jashtme, Gent Cakaj, ka folur për gazetën më të madhe Holandeze Het Financieele Dagblad (web – https://fd.nl/) .

Cakaj thekson për median holandeze se Shqipëria dëshiron të nisë negociatat me Brukselin për t’u anëtarësuar në Bashkimin Europian sot dhe jo nesër.

Duke vene theksin tek reforma ne drejtesi, Cakaj thekson se “Ne jemi i vetmi vend në të gjithë rajonin që ka krijuar një trupë të tillë ndërkombëtare”

“Ministri shqiptar duke u ndalur tek reforma në drejtësi, si maja e sukseseve të Shqipërisë. Katër vite më parë Shqipëria filloi një rinovim të plotë të sistemit të saj gjyqësor. Të gjithë gjyqtarët dhe prokurorët po testohen për të parë nëse ata punojnë me integritet.

Kjo po bëhet nën mbikëqyrjen e një institucioni të ri, të përbërë nga gjyqtarë dhe prokurorë nga vendet anëtare të BE, përfshirë dy avokatë nga Holanda. “Ne jemi i vetmi vend në të gjithë rajonin që ka krijuar një trupë të tillë ndërkombëtare”, thekson ndër të tjera gazeta holandeze.”, thekson media holandeze.

ARTIKULLI I PLOTE:

Shqipëria dëshiron të nisë negociatat me Brukselin për t’u anëtarësuar në Bashkimin Europian sot dhe jo nesër, thotë ministri i Jashtëm Gent Cakaj në FD.

Për këtë qëllim, vendi ballkanik ka punuar shumë që prej disa vitesh për reformimin e sundimit të ligjit dhe parandalimin e korrupsionit të përhapur dhe krimit të organizuar.

Javën e kaluar, Komisioni Europian e konsideroi ‘’mbresëlënës’’ progresin e bërë nga Tirana dhe vendi fqinj, Maqedonia e Veriut për anëtarësimin e tyre të paduruar në BE.

Kështu që Brukseli këshillon vendet anëtare të hapin bisedimet e pranimit me të dy vendet. Do të duhen shumë vite për bisedimet. Vendet e BE-së duhet të japin miratimin e tyre më 18 qershor.

Holanda me siguri do të krijojë shqetësime, ashtu si vitin e kaluar. Në atë kohë ministri i Jashtëm Stef Blok, së bashku me Francën dhe Danimarkën, ndërprenë fillimin e bisedimeve të pranimit me Shqipërinë dhe Shkupin.

Në Dhomën e Përfaqësuesve, Blok tha të enjten se Tirana ka ende ‘’një rrugë të gjatë për të bërë’’ përpara hapjes së një perspektive për integrimin e mëtejshëm europian. Ministri ishte pak më pozitiv për Maqedoninë e Veriut. Ky vend ka bërë hapa të mira, por sipas tij, edhe Shkupi nuk është ende gati.

Të enjten, ministri shqiptar Cakaj ndërmori një detyrë të vështirë për të bindur Blok dhe Dhomën e Përfaqësuesve për angazhimin dhe vullnetin e mirë të vendit të tij.

Ai shpreson të hedhë poshtë me ‘fakte objektive’ perceptimin subjektiv të vendeve kritike të BE-së si Holanda. Faktet nuk vijnë prej tij, thekson ai, por nga Komisioni Europian dhe institucionet e tjera ndërkombëtare.

Holandezët janë gjithashtu të përfaqësuar në këtë. “Nëse njerëzit nuk më besojnë, ata mund të pyesin bashkatdhetarët e tyre”.

Katër vite më parë Shqipëria filloi një rinovim të plotë të sistemit të saj gjyqësor. Të gjithë gjyqtarët dhe prokurorët po testohen për të parë nëse ata punojnë me integritet.

Kjo po bëhet nën mbikëqyrjen e një institucioni të ri, të përbërë nga gjyqtarë dhe prokurorë nga vendet anëtare të BE, përfshirë dy avokatë nga Holanda. “Ne jemi i vetmi vend në të gjithë rajonin që ka krijuar një trupë të tillë ndërkombëtare”, thotë Cakaj me krenari.

Në të njëjtën kohë, 88 gjyqtarë dhe prokurorë kanë dale nga sistemi, përfshirë tetë nga nëntë gjyqtarët e Gjykatës Kushtetuese të Shqipërisë. “Një prokuror i rangut të lartë u largua vetë, sepse ai nuk donte të vetohej”, tha Cakaj. Sipas tij, kjo dëshmon suksesin e kësaj procedure: “Nëse reformoni sundimin e ligjit, ju transformoni të gjithë vendin”.

Thembra tjetër tradicionale e Akilit për Shqipërinë është korrupsioni i përhapur dhe krimi i organizuar, por Cakaj thotë se Tirana mbetet entuziaste. Për shembull, qeveria ka ngritur një grup pune për të frenuar korrupsionin. Përveç kësaj, një agjenci e re kombëtare kërkimore do të shqyrtojë se cilët liderë politikë shqiptarë, sipërmarrës apo drejtues kanë lidhje me mafian.

Problemi është se këto dy organe nuk janë ende funksionale, por sipas Cakajt kjo është një çështje kohe. “Ne kemi gjetur tashmë emrat e njerëzve që do të punojnë atje. Por ata, së pari, duhet të kalojnë testin e vlerësimit”, thotë ministri. “Ne gjithashtu kemi ndërmarrë hapa në këtë fushë, i kemi mbajtur të gjitha premtimet ndaj Komisionit Europian”.

Pyetja është se deri në çfarë mase Holanda i konsideron të besueshme deklaratat e Cakajt. Javën e kaluar – pjesërisht me këmbënguljen e Dhomës – qeveria i kërkoi Brukselit që të rivendoste përkohësisht kërkesën për viza për shqiptarët.

Vizat u hoqën në vitin 2010, por sipas Holandës, përfshirja e qytetarëve shqiptarë, ndër të tjera, në trafikimin e drogës dhe qenieve njerëzore është rritur në mënyrë të konsiderueshme. Disa vende të tjera europiane gjithashtu ankohen për rolin e shqiptarëve në trafikimin e kokainës dhe kanabisit.

Cakaj thekson se Holanda dhe Shqipëria kanë punuar mirë së bashku në luftën kundër krimit që prej një viti. Ai premton ta zgjerojë këtë më tej, edhe pse Haga ende nuk sheh ‘’suksese konkrete’’.

“Sinqerisht, unë nuk dua të pohoj se Shqipëria nuk ka më probleme me krimin. Por, gjatë intervistave të pranimit me Brukselin, kërkesat për ne po rriten më tej. Ato janë një instrument për vazhdimin e reformës. Ne kemi nevojë për këtë momentum për t’u afruar më shumë me vlerat europiane. Një sondazh tregon se 92% e popullsisë sonë e dëshiron këtë. Ne jemi një komb europian”.

Brukseli gjithashtu ka paralajmëruar më herët se ‘’perspektiva europiane’’ është një motivim për të ruajtur ndryshimin, sidomos për të rinjtë, që do të zhgënjeheshin nga vende si Shqipëria, që mund të komandohen lehtësisht.

Blok thotë se, edhe pas bisedës së tij ‘’të mirë’’ me Cakajn, ai është i vendosur. /Lexo.al