Që nga kohërat e lashta, mjekësia ka shfrytëzuar vlerat e panumërta të bimëve për të kuruar çrregullime të ndryshme. Në kohët më moderne, mjekësia bimore dhe aromaterapia kanë marrë përsipër përdorimet dhe traditat e dhëna gjatë shekujve, duke i shndërruar këto mjete natyrore në trajtime për të gjithë. Ndër llojet e ndryshme të bimëve, jasmina, për shembull, ka veti qetësuese, e bën ajrin më të freskët, si dhe përmirëson përqendrimin dhe gjumin.

Jasmina ka qenë dhe është ende subjekt i hulumtimit dhe eksperimentimit për të vërtetuar efektet e saj të dobishme dhe për të zbuluar ato të reja që janë ende të panjohura. Fushat e aplikimit në të cilat janë nxjerrë në pah rezultate më të mëdha janë ato të çrregullimeve të ankthit, depresionit dhe si një ndihmë për të rritur cilësinë e gjumit gjatë natës.

Nëse në formën e një vaji ose thjesht duke nuhatur aromën e tij, jasemini mund të ulë ndjeshëm sulmet e panikut dhe të përmirësojë humorin pa përdorur ilaçe ose zëvendësues të tjerë sintetikë. Bima vepron në një kimik të trurit të quajtur “gaba”, përgjegjës për ndërveprimin e qelizave nervore.

Në gjendjen e zgjuar vëmendja bëhet më e mprehtë, ndërsa lirimi i aromës së jaseminës favorizon relaksimin gjatë gjumit. Studimi në fjalë u krye nga shkencëtarë në Universitetin Ruhr të Bochum në Gjermani dhe u botua në Journal of Biological Chemistry. Krahas linjave të njëjta janë edhe sondazhet e kryera nga ekipi i analizës i Wheeling Jezuit University, i cili konfirmoi avantazhet e sigurimit të aromës së jaseminës gjatë gjumit. Individët e ekzaminuar flijuan numrin e zakonshëm të orëve, por zvogëluan numrin e lëvizjeve dhe u zgjua më pak.

Prandaj, mbajtja e një bimë jasemine në apartamentin tuaj dhe veçanërisht në dhomën tuaj të gjumit mund të jetë një ide e mirë për t’u kujdesur për mirëqenien tuaj. Ajo që synojmë është zvogëlimi i ndjenjës së lodhjes, përmirësimi i disponimit dhe pajtimi i gjumit në mënyrë që të rimarrim plotësisht energjinë e shpenzuar gjatë ditës. Duke marrë parasysh rezultatet e marra në hulumtimet e ndryshme, jasemina është një ilaç i vërtetë për qetësi dhe harmoni psikofizike, pa nevojën e përdorimit të ilaçeve që shpesh kanë efekte anësore të dëmshme.