Një tubim polak që është bërë një magnet për të djathtën ekstreme është ndaluar nga kryebashkiakja i Varshavës, disa ditë para se vendi të shënojë 100 vjetorin e pavarësisë.
Hanna Gronkiewicz-Waltz tha se siguria duhet të vijë e para dhe Varshava kishte pësuar mjaft nga “nacionalizmi agresiv”. Një vit më parë, 60.000 njerëz morën pjesë në marshimin nacionalist, duke brohoritur parulla të tilla si “Polonia e Pastër, Polonia e Bardhë”. Disa nga organizatorët kanë kërcënuar të shkojnë përpara me marshin pavarësisht paralajmërimit. Vendimi i kryetarit të bashkisë mund të kundërshtohet në gjykatë brenda 24 orëve. Qeveria konservatore e Polonisë tashmë nuk arriti të bindë organizatorët që të mbanin vetëm flamuj kombëtarë.

Presidenti polak Andrzej Duda tha se ai do të organizonte dhe merrte pjesë në një marshim zyrtar. “Të gjithë janë të ftuar, të vijnë vetëm me flamuj të kuq dhe të bardhë”, tha ai në Tëitter.