Një sondazh i ri tregon se më pak se gjysma e amerikanëve mbështesin Organizatën e Traktatit të Atlantikut Verior, aleancë e krijuar fillimisht për të ofruar siguri kolektive kundër Bashkimit Sovjetik, por tani e përqendruar tek grupe jo-shtetërorë si Talibani dhe Shteti Islamik.

Sondazhi i kryer nga YouGov, i publikuar në 70 vjetorin e NATO-s, zbulon se vetëm 44 përqind e amerikanëve mbështesin pjesmarrjen e Shteteve të Bashkuara në këtë traktat. Kjo shifër është tre përqind më pak nga sondazhi i vitit 2017.

Sondazhi gjen gjithashtu se në vendet e tjera të NATO-s mbështetja për aleancën ka rënë ndjeshëm dy vitet e fundit mes aleatëve kryesorë evropianë. Mbështetja për NATO ra në Britani nga 73 përqind në 59 përqind, në Gjermani nga 68 në 54 përqind dhe në Francë nga 54 në 39 përqind.

YouGov thotë se në Shtetet e Bashkuara ka një ndarje në vija të qarta përsa i përket mbështetjes për NATO-n: 56 përqind e brezit të lindur pas Luftës së Dytë Botërore, i cili u rrit në fillimet e Luftës së Ftohtë, besojnë se NATO-ja vazhdon të luajë një rol të rëndësishëm në mbrojtjen e vendeve perëndimore.

Vetëm 35 përqind e Brezit të Mijëvjeçarit, dhe 33 përqind e Brezit X mbështesin pjesëmarrjen e SHBA në aleancë.