Njerëzimi është hipnotizuar nga Marsi që shumë kohë përpara se t’i bëntë një vizitë në Hënë. Fqinji ynë planetar ka qenë subjekt i veprave të panumërta të shkencës dhe frymëzim i ëndrrave të panumërta të aventurës dhe eksplorimit.Tani, pas dekada kërkimesh e zbulimesh shkencore, NASA ka arritur të japë një datë të caktuar për vizitën në Mars.

Më 21 mars, Presidenti Trump lëshoi ​​një mandat për NASA: të dërgojë njerëz në Mars nga viti 2033. Një javë më vonë, NASA u përgjigj me planin e saj më të detajuar deri më sot për arritjen e planetit të kuq, duke përcaktuar pesë faza përgjatë rrugës në Mars.

Ne jemi në fazën 0 tani, duke kryer teste në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor (ISS) dhe duke zhvilluar partneritete me kompanitë hapësinore private. Faza I do të zgjatë prej 2018-ës deri në vitin 2025 dhe do të përfshijë nisjen dhe testimin e gjashtë raketave SLS. Këto raketa do të dorëzojnë komponentët e Deep Space Gateway (DSG), një stacion i ri hapësinor që do të ndërtohet pranë Hënës për t’i shërbyer astronautëve gjatë rrugës për në Mars.

Pas kësaj, Faza II do të nisë Deep Space Transport (N) tub drejt stacionit hënor në 2027, dhe në 2028 ose 2029, astronautët do të banojnë në tub për më shumë se 400 ditë. Në vitin 2030, Faza III do të kontrollojë DST-në duke ofruar furnizimet e duhura dhe ekuipazhin e Marsit nëpërmjet raketës SLS. Faza e katërt, natyrisht, do të jetë vetë udhëtimi në vitin 2033.