Keni bërë plane për nesër? Nëse jo, atëherë duhet të shkoni pasdite në sheshin “Nënë Tereza”. Në orën 18:00 do të do të zhvillohet festivali i dritave për festën Hebraike “Hanuka”.

“Menora gjigante është gati! Tirana është gati për Festivalin e Dritave, Festën Hebraike “Hanuka”. Ceremonia e madhe për ndezjen e dritës së parë të Menora (shandanit) do të zhvillohet, më 22 dhjetor, ora 18:00 në Sheshin “Nënë Tereza”, nën drejtimin e Kryerabinit të Shqipërisë, Yoel Kaplan”, njofton Izraeli Sot.

Çfarë është festa “Hanuka”?
Hanukkah është një nga festat më të rëndësishme hebraike. Megjithatë, Hanukushi është bërë shumë më popullor në praktikën moderne për shkak të afërsisë me Krishtlindjen.

Hanukkah bie në ditën e njëzet e pestë të muajit hebre të Kishlevit. Meqenëse kalendari hebre është bazuar në Hënor, çdo ditë dita e parë e Hanukasit bie në një ditë të ndryshme – zakonisht diku midis fund të nëntorit dhe fund të dhjetorit.

Për shkak se shumë hebrenj jetojnë në shoqëritë e krishtera, me kalimin e kohës, Hanukushi është bërë shumë më festiv dhe i ngjashëm me Krishtin. Fëmijët hebrenj marrin dhurata për Hanukun – shpesh një dhuratë për secilën prej tetë netë të festës. Shumë prindër shpresojnë se duke e bërë Hanukën të veçantë, fëmijët e tyre nuk do të ndihen të lënë jashtë të gjitha festimeve të Krishtlindjeve që po zhvillohen rreth tyre.

Traditat e Hanukasit
Çdo komunitet ka traditat unike të Hanukasit, por ka disa tradita që praktikohen pothuajse në mënyrë universale. Ata janë: ndriçimi i hanukkiyah apo ngrënien e ushqimeve të skuqura.