Misioni i BE-së në Tiranë, ka dalë me një deklaratë për zgjedhjet e 30 qershorit.

Njelloj si SHBA, edhe BE thotë se çdo qytetar duhet të votojë i lirë ne 30 qershor, ndërkohë që çdo akt dhune do të jetë i papranueshëm.

Deklarata e BE-së

Qytetarët shqiptarë duhet të jenë në gjendje të ushtrojnë të drejtën e tyre për të votuar në mënyrë të rregullt dhe paqësore.

Duke pasur parasysh votimet që do të zhvillohen më 30 qershor 2019, është e domosdoshme që qytetarët që ushtrojnë të drejtat e tyre ta bëjnë këtë në një mënyrë të rregullt.

Është përgjegjësi e drejtpërdrejtë e të gjithë aktorëve politikë për të siguruar që veprimtaritë e votimit të mos pengohen.

Demonstrata e zhvilluar në Tiranë më 21 qershor 2019 ishte e paqësore dhe të njëjtat parime dhe vlera demokratike duhen ruajtur këtë fundjavë.

Çdo veprim i dhunshëm apo çdo formë nxitjeje për dhunë janë absolutisht të papranueshme në çfarëdo lloj rrethane.

Të gjitha palët politike duhet të tregojnë përmbajtje dhe të shmangin retorikën provokuese.

Procesi i votimit do të vëzhgohet nga një mision ndërkombëtar i drejtuar nga OSBE/ODIHR që përfshin vëzhgues nga disa vende anëtare të Bashkimit Evropian.

Të gjitha palët duhet të angazhohen në një dialog të mirëfilltë, sa më shpejt që të jetë e mundur, për të kapërcyer situatën aktuale politike në mënyrë që t’i përqëndrojnë përpjekjet e tyre në mbështetjen dhe konsolidimin e progresit të bërë nga Shqipëria deri më tani në procesin e reformave në rrugën e saj të integrimit në Bashkimin Evropian.

SHBA dje:

Dekreti i Metës për zgjedhje në tetor, SHBA e rrëzon/ Mathew Palmer në VOA: Ne njohim datën 30 Qershor si ditën e zgjedhjeve!