Prestigjozja britanike “The Times” ka publikuar nje artikull të fortë ku tregon abuzimin e subjekteve të përfshira në korrupsion miliarda dollarësh, shitjen e armëve dhe çështjet e pastrimit të parave në ish-Bashkimin Sovjetik, Afrikë dhe Amerikën Latine.

E për ta ilustruar këtë skemë kriminale “The Times” ka marrë si rast perfekt rastin e Lulzim Bashës, i cili sipas prestigjozes britanike “shkeli rregullat e shëtoi pa u ndëshkuar”.

Fotoja e lajmit është pikërisht Lulzim Basha, si ikona e një skandali kriminal me mbi 650 Mijë dollar financim të padeklaruar se nga buronin.

“The Times” duke zbërthyer skemën e madhe të mashtrimit shkruan se “Në vitin 2018 regjistrimet publike treguan se kishte paguar qindra mijëra dollarë një lobisti amerikan në emër të Partisë Demokratike të Z.Basha. Z. Basha fillimisht u akuzua për pastrim parash por kjo akuzë u rrëzua. Biniatta Trade u lejua të ndryshojë emrin e saj dhe pastaj të shpërbëhej vitin e kaluar pa identifikuar kurrë një pronar të vërtetë përfitues.”

Artikulli i plotë i “The Times” :

Abuzimi i firmave fantazmë tregon se Britania e Madhe nuk është serioze për reformën
Prestigjozja britanike “The Times” ka publikuar në një artikull ku shkruhet se ministrat britanikë janë akuzuar për joseriozitet në lidhje me firmat fantazmë pasi rezultoi se një firmë skoceze, e vendosur në qendër të një skandali të madh lobimi kishte injoruar rregullat e reja të transparencës.

Qeveria e Britanisë së Madhe ka qenë nën presion për të ndaluar abuzimin e partneriteteve të kufizuara skoceze ose SLP, nga subjektet e përfshira në korrupsion miliarda dollarësh, shitjen e armëve dhe çështjet e pastrimit të parave në ish-Bashkimin Sovjetik, Afrikë dhe Amerikën Latine.

Deri më tani, e vetmja reformë ka qenë të detyrojë ndërmarrje të tilla të emërtojnë pronarë të rregullt. Megjithatë, The Times mund të zbulojë se një SLP në qendër të një hetimi mbi krime të pretenduara të financimit të fushatës së Lulzim Bashës, udhëheqësit të opozitës së Shqipërisë, shkeli këtë rregull pa u ndëshkuar.

Aktivistët e antikorrupsionit deklarojnë se ndërmarrje të tilla, ndonjëherë të quajtura fantazma sepse ato ekzistojnë vetëm në letër, kanë dështuar në mënyrë të vazhdueshme të respektojnë transparencën kryesore mbi personat me kontroll të rëndësishëm (PSC).

Graham Barroë, ekspert për çështjet e pastrimit të parave, tha: “Një numër shumë i madh i Partneriteteve të Kufizuara Skoceze (SLP) duhet ende të deklarojnë Personat me Kontroll të Rëndësishëm (PSC). Mesa di unë, asnjëri prej tyre nuk është gjobitur ndonjëherë për mosbërje të deklarimit. Reformat nuk janë adresuar në atë mënyrë që të tregojnë se qeveria e ka seriozisht në lidhje me ndalimin e përdorimit të entiteteve juridike në Mbretërinë e Bashkuar për të lehtësuar korrupsionin e madh. “

Andrea Leadom, sekretari për çështjet e biznesit, tha: “Ne kemi njoftuar planet për të reformuar ligjin e partneritetit, por unë planifikoj të shkoj më tej duke reformuar kompetencat e “Shtëpisë së Kompanive”, pra, agjencisë së regjistrimit të kompanive, për t’i dhënë asaj një rol më të madh në trajtimin e krimit ekonomik. Që nga shtrëngimi i rregulloreve në 2017, regjistrimet e reja të SLP-ve kanë rënë me 80 përqind – por ne synojmë t’i japim fund krejtësisht keqpërdorimeve. “

Alison Theëliss, zëdhënësi i Thesarit SNP u përgjigj: “[[SNP] kishte kërkuar për vite me radhë për veprime më kuptimplote mbi SLP-të. . . por duket se kjo po vazhdon të bjerë në vesh të shurdhër ”.

SLP në qendër të skandalit politik të Shqipërisë ishte Tregtia Biniatta e regjistruar në Edinburgh. Në vitin 2018 regjistrimet publike treguan se kishte paguar qindra mijëra dollarë një lobisti amerikan në emër të Partisë Demokratike të Z.Basha. Z. Basha fillimisht u akuzua për pastrim parash por kjo akuzë u rrëzua. Biniatta Trade u lejua të ndryshojë emrin e saj dhe pastaj të shpërbëhej vitin e kaluar pa identifikuar kurrë një pronar të vërtetë përfitues.

https://www.thetimes.co.uk/article/abuse-of-ghost-firms-shows-the-uk-is-not-serious-about-reform-6rfl2wf9n