Përpjekjet e Bashkimit Europian për të krijuar një fushë të barabartë ndërmjet operatorëve të telekomunikacionit, WhatsApp të Facebook dhe njësisë së Microsoft Skype ngecën të Premten pasi vendet anëtare nuk arritën të bien dakord për fushën e rregullave të propozuara.

Komisioni Europian filloi procesin dy vjet më parë me propozimin e tij për një rregullore e Privacy e cila do të sigurojë që kompanitë e teknologjisë që ofrojnë mesazhe në internet dhe shërbime me email do t’i nënshtroheshin të njëjtave rregulla të ashpra si ofruesit e telekomunikacionit.

Mosmarrëveshjet midis vendeve të BE-së për çështje komplekse, siç janë rregullat për cookie-t që gjurmojnë aktivitetet në internet të përdoruesve, dispozitat për zbulimin dhe fshirjen e pornografisë së fëmijëve dhe kërkesat e pëlqimit, megjithatë kanë stimuluar procesin.

Vendet e BE-së duhet të dalin me një qëndrim para se të fillojnë bisedimet për të krijuar një pozicion të përbashkët me Komisionin dhe Parlamentin Europian.

Takimi i ambasadorëve të BE në Bruksel të Premten përsëri arriti në një pengesë, thanë zyrtarët e BE.

Kompanitë e teknologjisë dhe disa vende të BE-së kanë kritikuar propozimin ePrivacy si shumë shtrëngues, duke i vendosur ato në kontradiktë me aktivistët e mbrojtjes së konfidencialitetit që mbështesin planin.

Nuk është e qartë se cili do të jetë hapi tjetër. Kroacia, e cila merr presidencën e BE më 1 janar, mund të kërkojë të rifillojë negociatat. (Euronews)