– Më shumë se 267 milion informacione personale të përdoruesve të Facebook u ekspozuan në një bazë të dhënash të pasigurta në ueb të errët, sipas një raporti nga firma e sigurisë kibernetike Comparitech dhe studiuesi i sigurisë Bob Diachenko me qendër në Britani.

Baza e të dhënave, e zbuluar nga Diachenko, ishte hapur e pranueshme për këdo pa fjalëkalim ose çfarëdo forme të vërtetimit, tha Comparitech.

Ai përfshin emra të plotë, numra telefoni dhe ID të përdoruesve të 267.140.436 përdoruesve të Facebook, kryesisht banojnë në ShBA, të cilat mund të përdoren për të kryer fshirjen e SMS-ve dhe fushata në një shkallë më të gjerë.

Sipas Diachenko, të dhënat u mblodhën si pjesë e një abuzimi të API në Facebook nga kriminelët në Vietnam ose nga një operacion i paligjshëm për ‘Scraping’ e të dhënave. ‘Scraping’ është një term i përdorur për të përshkruar një proces që përfshin kombinimin e boteve të automatizuara nëpër faqe të shumta në internet dhe kopjimin e të dhënave.

Duke ditur për rrjedhjen e të dhënave, Diachenko menjëherë e njoftoi ofruesin e Shërbimit të Internetit (ISP) për mbajtjen e bazës së të dhënave në mënyrë që qasja në adresën IP të mund të hiqej.

Sidoqoftë, Diachenko tha se baza e të dhënave ishte në dispozicion në internet për gati dy javë para se të hiqej. Për më tepër, ajo u postua gjithashtu si një shkarkim në një forum hacker.

Duke iu përgjigjur incidentit, Facebook tha në një deklaratë se po shikonin shkeljen.

“Ne po shqyrtojmë këtë çështje, por besoj se kjo ka të ngjarë të jetë informacion i marrë para ndryshimeve që kemi bërë në vitet e kaluara për të mbrojtur më mirë informacionin e njerëzve,” tha një zëdhënës i Facebook.

Që nga e enjtja, baza e të dhënave nuk ishte më e disponueshme në internet, por nuk do të thotë se të dhënat e ekspozuara kopjoheshin diku tjetër përpara se të hidheshin.

Prandaj, rekomandohet që përdoruesit e Facebook të ndryshojnë cilësimet e tyre të intimitetit tek “Miqtë dhe të vendosin gjithashtu” A dëshironi që motorët e kërkimit jashtë Facebook të lidhen me profilin tuaj?

Për më tepër, përdoruesit e Facebook gjithashtu duhet të jenë të vetëdijshëm për çdo mesazhe tekstuale ose email të dyshimtë që kërkojnë fjalëkalimin e tyre ose informacion tjetër të ndjeshëm.

Kjo nuk është hera e parë që Facebook ka pësuar një shkelje të të dhënave. Në shtator të këtij viti, një studiues i sigurisë gjeti një bazë të dhënash të ngjashme të ekspozuar në internet që përmbanë mbi 419 milion regjistrime të lidhura me llogaritë në Facebook. Të dhënat gjithashtu përfshijnë ID të Facebook dhe në disa raste emra, gjini dhe vende.

Burimi: techworm