Shkenca tashmë mund të parashikojë se kush do të jetë bashkëshorti/bashkëshortja juaj i ardhshëm, bazuar në ngjyrën e syve tuaj. Ngjyra e syve tuaj mund të diktojë më shumë se një informacion të thjeshtë gjenetik. Dihej se mund të zbulonte shenja të sakta mbi shëndetin dhe personalitetin tuaj. Por ja shokuesja: Ajo mundet gjithashtu të përcaktojë nga kush tërhiqeni më shumë. Ndërsa partnerët romantikë mund të ndajnë disa tipare fizike (dhe meqë ra fjala, këtu është shkenca që qëndron prapa arsyes se përse disa çifte duken njësoj), po përsëri shkenca thotë se tërheqja juaj ndaj ngjyrave të caktuara të syve në fakt mund të vijë nga një tjetër burim habitës.

Në një publikim të botuar në bioRxiv të të dhënave online, Lisa DeBruine nga Universiteti i Glasgow dhe kolegët e saj zbuluan se njerëzit priren t’i preferojnë të dashurit me të njëjtën ngjyrë të syve si prindërit e tyre. E çuditshme, apo jo? Për të provuar se si ngjyra e syrit të dikujt mund të përcaktojë atraktivitetin e tyre, ekipi hulumtues rekrutoi 300 burra dhe gra homoseksualë dhe heteroseksualë. U regjistrua ngjyra e syve të secilit pjesëmarrës, si dhe ato të të dashurve dhe prindërve të tyre. Më pas, studiuesit kategorizuan secilën përgjigje si të hapur – e cila përfshinte ngjyrën lajthi, të gjelbër, blu-jeshile, blu dhe gri – ose të errët, duke përfshirë të zezën, kafen e errët dhe sytë kafe të lehtë.

Në pjesën dërrmuese të rasteve, gratë dhe burrat kishin dy herë më shumë gjasa të kishin një të dashur me një ngjyrë të ngjashme të syve si babai i tyre. Burrat dhe gratë homoseksuale, nga ana tjetër, kishin dy herë e gjysmë më shumë të ngjarë të kishin një të dashur, ngjyra e syve të të cilit përputhej me atë të nënës së tyre.

Le të shpresojmë vetëm se prindërit tuaj nuk kanë kombinimin më të rrallë të flokëve dhe syve në botë; në këtë rast, mundësitë tuaja mund të jenë disi të kufizuara. Për shkak se disa variacione nuk janë shqyrtuar ende, duhen më shumë kërkime për të përcaktuar nëse ngjyra e syve të prindërve vërtet mund të ndikojë në preferencat tona për partnerët.