Zëvendës ministri i Jashtëm, Sokol Dedja i është përgjigjur akuzave të ardhura nga eksponentë të opozitës të cilët janë shprehur skeptik lidhur me vendimin e sotëm të KE, sipas së cilëve nuk ka motiv për “t’u gëzuar”.

I ftuar në “Repolitix” në Report Tv, ai është shprehur se ky vendim ka një rëndësi më të madhe krahasuar me progres-raportin e vitit të kaluar. Sipas tij, Shqipëria ka arritur të përmbyshë pritshmëritë që ka pasur KiE lidhur me progresin në pikat kryesore, kyçe për çeljen e negociatat.

“Është më i thelluar sepse KE është institucioni që KiE e ka ngarkuar që të shoh arritjet e Shqipërisë në ato pikat që ato i kishin vendosur si kusht për çeljen e negociatave. Në këto pika, Komisioni vendosi që Shqipëria ka bërë progres në këto fusha të caktuara nga KiE. Është arritur ajo që pritej nga Shqipëria”, u shpreh Dedja

Duke u ndalur tek kriza politike, se sa mund të ndikojë kjo në vendimin e qershorit, Dedja tha se zhvillimet e brendshme politike janë një faktor i rëndësishëm që merret parasysh nga vendet anëtare.

“Është një faktor që vendet e marrin në konsideratë. Duhet të japim sa më pak argumente këtyre shteteve skeptike për të votuar “pro”, përfundoi ai.

Në qershor apo shtator? Zv. ministri i jashtëm sqaron: Pse mund të shtyhet dhënia e vendimit nga KiE

Qershori apo shtatori? Këto janë dy periudhat kohore që janë diskutuar se do të jepet vendimi i KiE për çeljen e negociatave të Shqipërisë me BE. Qershori është një periudhë, që deri më tani është e konfirmuar zyrtarisht, por është diskutuar edhe shtatori. Disa politikanë e lidhin me krizën politike në Shqipëri, e disa të tjerë me zgjedhjet në PE. Zv. ministri i jashtëm, Sokol Dedja ka sqaruar me detaje se çfarë pritet të ndodhë pas rekomandimit të sotëm të KE dhe përse po diskutohet edhe shtatori si një mundësi për dhënien e verdiktit final.

“Përveç ndërlikimeve politike, ka edhe një ndërlikim procedurial. Raporti i KE doli shumë vonë, doli sot. Duke qenë situata ajo që është lidhur me procedurën e zgjerimit, KE vendosi që të mos interferonte në fushatën elektorale të PE. KE vendosi që të nxirrte raportin pas zgjedhjeve në PE. Dalja e Raportit e ngushtoi shumë kohës midis ditës së sotme dhe qershori kur pritet të merret vendimi në KiE. Duhet të arritet unanimiteti dhe periudha është shumë e ngushtë, procedurialisht. Nuk ka të bëjë vetëm me arritjen e unanimitetit të vendeve anëtare, por edhe të arritjes së qëndrimit kombëtar të vendeve anëtare. Ka vende që duhet të marrin opinionin e parlamentit vendas që të shkojnë e të votojnë në PE, siç është Gjermania. Nga ana tekniko-proceduriale koha është shumë e ngushtë. Nuk them se është e pamundur. Sa i përket deklaratës së Bashës, që nuk çelen negociatat, unë mund të them jemi në një dialog intesiv me të gjitha anëtarët e BE”, tha Dedja.