Nëse buxheti për dhuratat e Krishtlindjes bëhet problem dhe është argument për debate, ja disa këshilla për të shmangur diskutimet e panevojshme. Dashuria dhe paratë – Përzierja e problemeve të zemrës me ato ekonomike gjithmonë ka një rezultat katastrofik. Nga ana tjetër, është gjithashtu e vërtetë se menaxhimi i shtëpisë përbëhet edhe nga faturat që duhen paguar dhe llogaritë duhet të ndahen, madje edhe për një festë të shkurtër ose një darkë të ndezur me qirinj. Pra, le të gjejmë sesi të shmangim rrëshqitjen në një terren të tillë plot me hije që sigurisht nuk e forcon lidhjen e një çifti.

Këtu janë disa këshilla për të siguruar qetësinë e duhur gjatë festave.

Është koha për buxhetet – Të flasësh për para nuk është e gabuar, edhe pse mund të duket. Për të shmangur situatat kritike dhe për t’u përballur me emergjencat e papritura duhet që të mbikëqyret situata dhe vlerësuar gjendja e financave. Gjithashtu duhet që të bisedoni edhe për buxhetin e pushimeve ose blerjet e rëndësishme, për shembull për orenditë shtëpiake ose blerjen e një makine të re. Fjalëkalimi: largpamësi.

Ndershmëria para së gjithash: Të diskutosh për para është gjithmonë e vështirë dhe nganjëherë fsheh fërkime më të thella dhe të rrënjosura. Meqenëse marrëdhënia me paratë është thellësisht e ndryshme nga personi në person, kur ballafaqohemi me diskutimin e pashmangshëm në portofol, përpiqemi të jemi të qartë dhe të drejtpërdrejtë, duke shmangur kthesat e panevojshme të fjalëve dhe keqkuptimeve: të thuash gjithçka që mendon pa zemërim dhe në sinqeritet absolut është mënyra më e mirë për të shmangur grindjet e tashme dhe të ardhshme.

Një buxhet i respektueshëm – Vendosja e limiteve dhe caktimi i objektivave për shpenzimet e parave për menaxhimin e zakonshëm të shpenzimeve të amvisërisë është thelbësor, por respektimi i tyre është edhe më i rëndësishëm. Për fat të keq, çdo zgjedhje është një heqje dorë dhe prandaj, në varësi të asaj që ne kemi planifikuar të shpenzojmë, nuk do të jemi në gjendje të marrim gjithçka, pasi rreziku do të jetë ai i “mbingarkesës”. Nga ana tjetër, ne nuk mund të bëjmë ose të mos kemi çdo gjë që dëshirojmë, kështu që edhe në këtë rast mirëkuptimi do të jetë thelbësor. Pastaj nëse përpiqeni të kënaqni dëshirat, kujtohuni vetëm muajin e ardhshëm, kur mund të shpenzoni më shumë sesa pritej.

Të pavarur, gjithmonë! Llogaria e përbashkët e tanishme mund të jetë një ide e mirë kur marrëdhënia është e shëndoshë, sepse në këtë mënyrë të gjitha shpenzimet e zakonshme shtëpiake dalin nga e njëjta shportë. Por gjithashtu, mbajtja e një llogarie personale është po aq e rëndësishme, si një garanci psikologjike e autonomisë që është e mirë për marrëdhënien dhe i bën të ditur gjysmës sonë që mund të jetojmë edhe pa të. Asnjëherë mos e braktisni hapësirën tuaj dhe të drejtat tuaja.

Mashtrim? Edhe jo! Një llogari është që të mbash gjurmët e çdo shpenzimi të vetëm në një mënyrë të detajuar dhe më pas të ndash shumat në mënyrë të drejtë, dhe një tjetër është që të ndash flokët në katër dhe të pretendosh të mbash mend edhe ndryshimin më të vogël. Diskutimi për disa cent ose disa euro është i padobishëm, sepse sot ndoshta jemi ne ata që duan të marrin paratë mbrapa, por nesër mund të jemi përsëri ne që mund t’i kërkojmë partnerit. Fleksibiliteti është gjithnjë i rëndësishëm në marrëdhëniet e një çifti, madje edhe më shumë kur tema është e një natyre ekonomike.