Ambasadorët e Bashkimit Europian përparuan në bisedimet tregtare me SHBA-në pasi blloku synon të mbajë kërcënimin e tarifave të automjeteve amerikane. Delegatët nga 28 vendet e BE miratuan një mandat për shefen e tregtisë së BE, Cecilia Malmstrom, për të negociuar shkurtimet në tarifat industriale me SHBA.

Malmstrom po nxiton të fillojë diskutimet me SHBA për uljen e tarifave industriale në një përpjekje për të treguar përparimin e Presidentit Donald Trump në miratimin e një marrëveshje politike të që ai arriti me shefin e Komisionit Europian Jean-Claude Juncker. Marrëveshja ndërmjet Trump dhe Juncker pezulloi kërcënimin e taksave të SHBA për automjetet e BE-së dhe pjesët e makinave që do të bazoheshin në të njëjtat baza të sigurisë kombëtare të përdorura nga Shtëpia e Bardhë për të zbatuar detyrimet e diskutueshme vitin e kaluar në çelikun e jashtëm dhe në aluminin.

Për të qartësuar bisedimet për të hequr detyrat industriale, nuk është garanci se armëpushimi komercial midis BE dhe SHBA do të zgjasë. Ndërsa Trump kërkon një marrëveshje për t’i dhënë fund luftës tregtare me Kinën, refuzimi i BE-së për të përfshirë bujqësinë në bisedimet transatlantike dhe dëshira e SHBA.-së për të përjashtuar rrezikun e mallrave të automobilave.

Trump e quajti BE-në “një partner tregtar brutal me Shtetet e Bashkuara, gjë e cila do të ndryshojë”. Largimi i tarifave transatlantike mbi mallrat industriale do të zgjeronte eksportet e SHBA në BE me 13 për qind dhe dërgesat e bllokut në SHBA me 10 për qind. Tarifa mesatare e produkteve jo bujqësore është 4.2 për qind në BE dhe 3.1 për qind në SHBA, sipas komisionit.