Shefi i ri diplomacisë së BE-së Joseph Borel thotë se dialogu midis Beogradit dhe Prishtinës po zgjat shumë, se situata aktuale nuk mund të vazhdojë dhe se duhet të arrihet një marrëveshje, mbi të cilën ai do të angazhohet me mirësjellje dhe së pari do ta vizitojë Prishtinën, pasi, siç thotë ai, Serbinë tashmë e njeh mirë.

“Një gjë është e qartë: Kosova dhe Serbia duhet të arrijnë një marrëveshje. Kjo është e rëndësishme. Do të bëj gjithçka që mundem për të përmbushur këtë përparësi”, tha Borrell para Komitetit për Punë të Jashtme të Parlamentit Evropian.
Ai tha se procesi i dialogut midis Beogradit dhe Prishtinës duhet të vazhdojë, por kjo e fundit duhet të heqë taksën, ndërsa Serbia duhet të angazhohet plotësisht në dialog të thellë dhe të sinqertë.
I pyetur nëse besueshmëria dhe integriteti i politikave të tij në dialogun Beograd-Prishtinë do të vihet në pikëpyetje nga qëndrimi i Spanjës që nuk e njeh pavarësinë e Kosovës, Borrell tha se megjithëse vendet anëtare ndryshojnë në njohje, ata janë të bashkuar në angazhimin e tyre për zgjidhjen e problemit.

“Nëse Kina, India dhe Rusia nuk e njohin Kosovën, Kosova nuk do të jetë shtet. Kjo është arsyeja pse ne duhet të punojmë për të vazhduar bisedimet “, tha Borrell.

Ish-ministri i Jashtëm spanjoll shtoi se ai e njeh mirë Serbinë dhe nuk kishte qenë kurrë në Kosovë për “arsye të dukshme”.

“Kjo është arsyeja pse vizita ime e parë do të jetë në Prishtinë,” njoftoi Borrell.

Ai arriti në përfundimin se BE nuk mund të jetë një “forcë gjeostrategjike”, përveç nëse së pari e zgjidh problemin në mjedisin e saj të afërt.