Ekonomia është një disiplinë me gati 250 vjet histori. Ndërsa shohim përpara, ka një sërë prirjesh të ndryshme që do të përcaktojnë të ardhmen e ekonomisë. Për të marrë një perspektivë mbi të ardhmen e ekonomisë, vendi më i mirë për të filluar është duke parë të kaluarën e tij.

Më shumë se dy shekuj më vonë, ekonomistët kanë fituar reputacion të mirë për të qenë argumentues për çështje komplekse si qëndrueshmëria, globalizimi dhe varfëria. Por pika ku të gjithë ekonomistët bien dakord është se ekonomia ka dhe do të vazhdojë të luajë një rol të rëndësishëm në identifikimin dhe zgjidhjen e disa prej çështjeve më të rëndësishme në botë .

Business Insider rendit disa tendenca të identifikuara nga disa profesionistë që me gjasë do të formësojnë evolucionin dhe ndikimin e ekonomisë:

Një rol më të madh për femrat

Tradicionalisht një fushë e mbizotëruar nga meshkujt, ekonomia ka qenë e ngadaltë për të fituar barazi gjinore. Por ka shenja që pabarazia, më në fund, po fillon të venitet.

E vetmja nobeliste femër në shkencat ekonomike, Elinor Ostrom, tha gjatë ceremonisë së saj të ndarjes në vitin 2009: “Ne kemi hyrë në një epokë të re. Ne e pranojmë që gratë kanë aftësi të bëjnë punë të mëdha shkencore. Unë e vlerësoj që është nder të jem gruaja e parë, por nuk do të jem e fundit ”.

Fokus i shtuar në të dhënat e mëdha dhe analitikë

Duke pasur parasysh përdorimin e gjatë dhe vlerësimin e fushës për shkencën e të dhënave dhe mësimin e makinerive, ekonomistët e ardhshëm do të punojnë më shpesh në sektorin privat sesa në të kaluarën ,përfshirë këtu tregtinë elektronike ose tregje të tjera nga biznesi te konsumatori.

Disa banka dhe institucione të tjera po lëvizin me kujdes në lidhje me blockchain dhe inteligjencën artificiale. Sot, pasi të dhënat e mëdha dhe analitika po transformojnë çdo industri, ia vlen të kujtojmë se: “Një gjë që mund të themi është se ekonomia si fushë është bërë shumë më empirike gjatë 30 viteve të fundit” thotë Richard H. Thaler i cili ka fituar çmimin Nobel për ekonomi në vitin 2017.

Ekonomia si një mjet për t’i dhënë fund konfliktit dhe do të forcojë paqen

Disa ekonomistë janë duke u përqendruar në studime se si njerëzit, kompanitë ose kombet përcaktojnë strategji në situata të ndryshme për të kuptuar më mirë konfliktin dhe për ta bërë botën një vend më të mirë, më të qetë.

Roger B. Myerson, një pioner në fushën e ekonomisë, ka përqendruar pjesën më të madhe të punës së tij në gjetjen e parimeve të marrëdhënieve ndërkombëtare që do të çojnë në një botë më paqësore përmes ndërmjetësimit.

“Marrja e njerëzve për të shkëmbyer informacionin me ndershmëri dhe për të bërë përpjekje të fshehura siç duhet janë kufizime që janë pjesë e problemit ekonomik, po aq sa edhe burimet e kufizuara,” vëren ai. “Të gjithë në botë e kuptuan se besimi ishte një problem në të kaluarën, por ai nuk ishte pjesë e mjeteve të analizës ekonomike.”

Të luash një pjesë në hartimin e tregut

Ndërsa përparimet teknologjike dhe shkenca e të dhënave evoluojnë, ato do të luajnë gjithnjë e më shumë një rol në hartimin e tregut, gjithashtu, duke zbuluar një panoramë të mundësive për lidhjen e “blerësve” jo-tradicionalë dhe “shitësve”.

Një ekonomist i sjelljes, sheh përparime në teknologji duke luajtur një rol kryesor në “mashtrimin” e mëtejshëm të individëve dhe organizatave për të bërë zgjedhje më të zgjuara në fusha të tilla si sistemet e pensioneve, sjellja e konsumatorit dhe kujdesi shëndetësor.(SCAN)