Rreth 35 vjet më parë në vitin 1984, Etiopia ishte në mes të urisë akute duke çuar në humbjen e të paktën 400,000 jetëve të cilën njerëzit e mbajnë mend deri më sot.

Gazetari Michael Buerk, duke raportuar për BBC në atë kohë, i përshkroi skenat në pjesë të vendit si “uri biblike në shekullin e 20-të”. Dhe ndërsa shkaqet e asaj urie ishin në një pjesë të madhe politike, shtrirja dhe ashpërsia e saj u përkeqësuan edhe nga një klimë në ndryshim dhe nga menaxhimi i dobët i burimeve natyrore.

Sot ndërsa mbi 8 milion Etiopasit mbeten të pasigurtë për ushqimin dhe perspektiva e urisë akute është ende e pranishmes, qeveria e Etiopisë ka filluar një përpjekje kombëtare për të rikthyer të paktën 15 milion hektarë tokë bujqësore, si pjesë e një grupi masa për të siguruar që uria nuk do të ndodhë më.

Kryeministri Abiy Ahmed ka bërë rritjen rurale dhe krijimin e vendeve të punës një përparësi e qeverisë së tij. Qeveria e tij ka forcuar gjithashtu angazhimin e saj për një program kombëtar që ka për qëllim ta bëjë bujqësinë etiopiane më të qëndrueshme dhe produktive, duke gjeneruar jetesa më të mira dhe zinxhirë vlerash për fermerët.

Në një numër fushash të këtij vendi të bukur dhe të larmishëm, komunitetet që kanë rikthyer tokën tashmë janë treguar më elastike ndaj thatësirës, ​​si dhe më të afta për të prodhuar ushqimin e nevojshëm për të mbajtur veten. Aktivitetet e restaurimit gjithashtu kanë krijuar më shumë vende pune, çuan në rimbushjen e burimeve të ujërave nëntokësorë dhe nxitën një ndjenjë më të fortë të lidhjes me tokën.

Njësia ekonomike përgjegjëse e kësaj përpjekje Agjensia e Transformimit Bujqësor Etiopisë, është një model për zhvillimin bujqësor të cilin vendet e tjera tani kërkojnë ta përsërisin. Në Etiopi, një zonë në veçanti, rajoni verior i Tigray, veçanërisht i prekur rëndë nga uria nga 1983-1985 ka treguar shtrirjen e asaj që është e mundur për rivendosjen e tokës.

Si rezultat i një udhëheqjeje të jashtëzakonshme nga udhëheqësi i komunitetit Aba Hawi, komuniteti Abreha we Atsbeha ka sjellë përsëri ujë dhe ngjyra të gjalla në atë që dikur ishte një peizazh i shkretë i shënuar nga thatësira dhe vuajtjet njerëzore.

Vendosja e strukturave të ruajtjes së tokës dhe ujit në kodrat për të kundërshtuar erozionin e tokës, shoqëruar me mbjelljen e pemëve dhe shkurreve, siguron që çdo pikë uji që bie gjatë sezonit të shiut dy-mujor të rajonit të kapet në tokë.

Komunitetet gjithashtu fitojnë të ardhura të çmuara nga mjalti dhe pemët frutore që prodhojnë.

Pema Faidherbia albida ka qenë ndihmëse për restaurimin e arritur: kjo specie derdh gjethet e saj në sezonin e lagësht dhe i rifiton ato në sezonin e thatë, kur foragjeret janë të pakta, duke siguruar hije dhe ushqim për tokën. Dëllinja afrikane, ulliri i rërës dhe pema e avokados janë përdorur gjithashtu për të dhënë një efekt të madh në restaurimin e peizazhit.

Rivendosja e këtyre zonave ikonike në Etiopi ka qenë një arritje mahnitëse dhe një frymëzim i qëndrueshëm për pjesën tjetër të botës për të ndjekur: një zonë e lidhur me tragjedinë njerëzore disa dekada më parë, tani është shtëpia e komuniteteve rurale.