Njerëzit inteligjentë janë përgjithësisht të qetë- Një grindje me partnerin, një bllokim trafiku në autostradë ose një takim u anulua papritmas? Ka shumë gjëra që mund të shkaktojnë një reagim nervoz. Edhe njerëzit inteligjentë mund të humbasin ndonjëherë qetësinë e tyre dhe të lejojnë që emocionet e tyre të marrin kontrollin. Megjithatë, kjo ndodh më rrallë se njerëzit me një IQ më të ulët. Universiteti i Miçiganit zhvilloi një studim ku u analizua sjellja e 600 pjesëmarrësve, fëmijëve dhe prindërve për 22 vjet. Studiuesit donin të dinin nëse kishte një lidhje mes sjelljes agresive dhe një IQ të ulët. Rezultatet e studimit tregojnë se fëmijët mësojnë shumë herët për të reaguar me zemërim dhe agresion gjatë konflikteve. Kjo sjellje përbën një pengesë për zhvillimin e një inteligjence të madhe.

Njerëzit inteligjentë nuk mendojnë se janë më të mirë se të tjerët- Njerëzit pak inteligjentë shpesh besojnë se vlejnë më shumë se të tjerët. Sipas një studimi të botuar në revistën “shkenca psikologjike”, njerëzit inteligjentë janë më pak homofobikë, racistë dhe gjykojnë sjellje dhe situata shumë më pak. Njerëzit e zgjuar janë të vetëdijshëm për vlerën e tyre dhe për këtë arsye nuk i shikojnë shumë të tjerët. Përkundrazi, ata shpesh janë shumë të lumtur kur të tjerët janë të suksesshëm.

Njerëzit inteligjentë e pranojnë një gabim- Të marrësh përgjegjësinë për një gabim? Kjo nuk vlen për njerëzit me IQ të ulët. Ata preferojnë të fajësojnë të tjerët për dështimet e tyre. Gabimet janë një mëkat për ta, ndërsa njerëzit inteligjentë janë në gjendje të pranojnë gabimet e tyre dhe të pranojnë pasojat. Ata e konsiderojnë një gabim jo domosdoshmërisht diçka negative, por të dobishme për të mësuar, një mundësi për t’u rritur. Në një studim të kryer nga Michigan State University u zbulua se truri i njerëzve inteligjentë reagon ndaj gabimeve më mirë se ai i njerëzve më pak inteligjentë.

Njerëzit inteligjentë janë vetmitarë- Po, e saktë. Njerëzit e zgjuar shpesh janë të vetmuar dhe në shumë raste ata kanë vetëm pak miq. Kjo mund të shkaktohet nga fakti se ata nuk mund të përballojnë tradhëtinë dhe gënjeshtrën. Kjo u demonstrua nga një studim i psikologëve evolucionistë, Satoshi Kanazava dhe Normann Li, të kryera në 15,000 të rritur të moshës nga 18 deri në 28 vjeç. Me sjellje të tilla njerëzit e zgjuarmarrin masa paraprake kundër zhgënjimeve dhe humbjes së besimit. Për shkak të kësaj, miqësitë e pakta të njerëzve inteligjentë shpesh janë të qëndrueshme dhe të forta. Kjo është për shkak të faktit se ata vetëm kërkojnë miq tek të cilët mund të kenë besim të plotë. Në fund të fundit, ata e dinë se besimi është një bazë e rëndësishme për marrëdhëniet.

Njerëzit inteligjentë janë të çrregullt- Shikoni tavolinat e kolegëve tuaj për të interpretuar produktivitetin e tyre. Në fakt, çrregullimi nuk është domosdoshmërisht një shenjë e përtacisë. Njerëzit që nuk kujdesen shumë për rendin janë më krijues dhe më të gatshëm për të marrë rrugë të reja. Kjo është treguar nga disa studime.

Njerëzit inteligjentë shpesh shajnë me fjalë të pista- Njerëzit inteligjentë zemërohen më rrallë, por nëse ndodh, ata janë seriozisht të zemëruar. Dhe zemërimi i tyre është i rëndë. Në shikim të parë, kjo sjellje mund të lidhet me një person më pak inteligjent, por e kundërta është e vërtetë! Njerëzit inteligjentë kanë një fjalor më të pasur se ata më pak inteligjentë, dhe shfryhen me to gjatë grindjeve!

Njerëzit inteligjentë janë “bufë nate”!- Santoshi Kanazava i London School of Economics ishte në gjendje të demonstronte në disa studime se njerëzit e zgjuar qëndrojnë zgjuar më shumë natën, se njerëzit me IQ më të ulët. Subjektet që kishin një Kuocient Inteligjence 75, shkonin në gjumë para mesnatës gjatë javës, ndërsa ata që shkuan të flinin natën vonë, kishin një kuocient 125.