Mund të jetë vetëm me të njëjtën madhësi si një monedhë 1 pound £, por ky dinar 1.200 vjeçar vlen një rekord që shkon deri në 3,7 milionë herë më shumë.

Daton në vitin 723 AD, dhe është bërë nga ari i minuar në një vend në pronësi të Kalifit, një pasardhës i Profetit Muhamed, në veri-perëndim të asaj që tani është Meka në Arabinë Saudite.

Ajo u bë monedha më e vlefshme islamike në botë dje kur u shit për 3.7 milionë £.

Monedha Umayyad, e shitur në ankandin e Londrës Morton & Eden, mban një numër mbishkrimesh islamike

Vetëm rreth një duzinë dihet se ekzistojnë, pothuajse të gjitha mbahen në koleksione private ose muze të mëdha.

Në pronësi të një koleksionisti anonim, asaj i ishte dhënë një vlerësim para-shitjes prej 1.6 milion £ por tërhoqi interesin në të gjithë botën.

Me tarifat e shtuara, blerësi pagoi 3.72 milion £ për të.

Specialisti i monedhave Morton & Eden, Stephen Lloyd tha: ‘Kjo monedhë është përrallore. Jo vetëm që është ruajtur bukur dhe është mahnitëse, por është gjithashtu një dokument i rëndësishëm historik.’