Observatori Europian i Krimit dhe Sigurisë (EU-CS) i ka kushtuar një artikull zhvillimit të bandave shqiptare të drogës në mbarë botën dhe impaktin negativ që ka kjo për çeljen e negociatave me BE.

Sipas EU-CS, organizatata kriminale shqiptare janë shumë aktive në trafikun e drogës. Përveç prodhimi të brendshëm, tani ata kanë hapur dhe rrugë të rëndësishme nga Amerika Jugut, bazuar në raporte të shumta ndërkombëtare.

Bandat shqiptare kontrollojnë territore, prodhojnë investime e gjithashtu ndikojnë në politikën shqiptare,” thotë raporti i fundit i “Open Society” mbi evoluimin e krimit të organizuar në Shqipëri.

“Shqipëria prodhon dhe eksporton sasi të mëdha marijuane sidomos në Europë, e është vend tranzit për heroinën dhe kokainën afgane, duke shërbyer si portë hyrëse për shpërndarjen e heroinës në Europë,” shkruante Departamenti Amerikan i Shteti në një raport në mars të këtij viti.

Shqipëria është regjistruar në hartën globale të drogës dhe dallohet si vend prodhues dhe shpërndarës.  Një raport botëror i drogës në vitin 2017 nga Kombet e Bashkuara nxjerr prova konkrete për përfshirjen e grupeve kriminale shqiptare në trafikun e drogës në Europë.

Agjencia Kombëtare Britanike e Krimit (NCA) thotë se kërcënimi i grupeve kriminale shqiptare është domethënës. “Londra është baza e tyre kryesore, megjithatë ata janë shpërndarë në të gjithë Mbretërinë e Bashkuar”.

Por si pastrohen paratë e drogës në Shqipëri? “Open Society” raporton se sektori i nddërtimit është kryesori, për të vazhduar më pas me kazinotë apo pikat e basteve.

Aktivitetet e botës kriminale shqiptare kërcënojnë jo vetëm policinë ndërkombëtare dhe vëzhguesit e brendshëm në vend. Këshilli Europian vendosi të shtyjë bisedimet për çeljen e negociatave për vitin tjetër. Pra, përpjekjet për ndalimin e krimit në Shqipëri nuk kanë qenë të mjaftueshme.

Qeverisë shqiptare do t’i duhet të punojë nga tani e deri në mesin e vitit 2019 për të bindur Këshillin Europian të hapë negociatat. Deri në atë datë,  premtimi “do luftojmë krimin e drogën pa mëshirë” i bërë nga Rama në vitin 2013 duhet të prodhojë rezultate konkrete.