Përveç ngrënies, ka shumë më tepër për të parë, thotë Albani, siç është fshati piktoresk i Peshtanit në jug të Shqipërisë ku ende mund të gjesh pjesë të armëve dhe helmeta nga një betejë gjatë Luftës së Dytë Botërore. Në Tiranë mund të shihni shtëpinë e shërbimit të sigurisë në muzeun “Shtëpia e gjetheve”.

Shqipëria është një vend mesdhetar me gjithçka, nga qytete të mëdha deri në plazhe të bukura dhe male të larta. Tani suedezët kanë filluar të kthejnë shikimin nga vendi dhe prenotimet drejt Shqipërisë janë rritur me 86 përqind krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, sipas statistikave në Resia.

– Unë mendoj se arsyeja kryesore pse Shqipëria po vjen kaq e fortë aktualisht është sepse shumë suedezë janë të gatshëm të shohin vende të reja. Kur i pyeta suedezët në një studim të SIFO se çfarë i bën ata të qëndrueshëm si qenie njerëzore dhe çfarë i bën të ndjehen mirë, pak më shumë se një e treta u përgjigj se ajo që ishte më e rëndësishmja ishte të zbulonin vende të reja dhe të merrnin përshtypje të reja. Pak njerëz thjesht duan të shkojnë dhe të shtrihen në një karrige në plazh. Shqipëria shënon të gjitha kutitë, thotë Lina Eklund, specialiste e PR në Resia.

Suedezët udhëtojnë kryesisht në kryeqytetin Tiranë, Sarandën afër kufirit me Greqinë dhe Durrësin në bregdetin jashtë kryeqytetit.

– Ujëvarat fantastike dhe malet e veshura me gjelbërim në veri të vendit kombinohen lehtësisht me argëtimet në kryeqytetin e Tiranës ose me snorkeling në qytetin simpatik bregdetar të Ksamilit. Në disa vende të vendit mund të merrni edhe doza adrenaline në formën e kajakut ose udhëtimeve me rafting për shembull në lugina të bukura të mbushura me ujë, thotë Lina Eklund.

Vend i paeksploruar

Një person që sheh sharmin e Shqipërisë është Alban Laci, i cili e ndan kohën e tij midis Stokholmit dhe Tiranës. Albani ka lindur në Shqipëri, por ka jetuar në Stokholm për 18 vjet. Por vitet e fundit ai ka filluar të kalojë gjithnjë e më shumë kohë në Shqipëri, ku ka edhe të dashurën dhe qenin.

– Gjëja më e mirë me Shqipërinë është mikpritja. Ushqimi, peizazhi dhe dielli, thotë Alban Laci.

Albani ka vërejtur rritjen e turizmit në vend, veçanërisht në katër vitet e fundit. Ai beson se ajo që është tërheqëse janë çmimet e ulëta, peizazhet e bukura dhe fakti që ende nuk është prekur aq shumë nga turizmi masiv.

– Shqipëria është një vend i pashfrytëzuar, nuk eshte bërë ende komercial. Ende ka plazhe të shkreta dhe xhevahire të fshehura ku nuk është askush tjetër, thotë Albani.

Ku të shkosh në vend varet tërësisht nga interesat qe ke, thotë Alban. Një person plazhi duhet të shkoje në bregdetin në jug të Shqipërisë, një njeri malor do të gjejë eksperienca në Shqipërinë veriore ose juglindore.

– Unë jam një njeri malor vetë dhe më pëlqen pamja nga Llogaraja, një mal midis Vlorës dhe Shqipërisë së Jugut. Në krye atje ju keni një pamje fantastike nga deti dhe mund të shihni deri në Korfuz në Greqi, është një vend favorit.

Hahet dhe pihet mirë

Kur Alban do ti përgjigjet pyetjes se cila është gjëja më e mirë për të bërë në Shqipëri, ai nuk mendohet gjatë.

– Gjëja më e mirë për të bërë në Shqipëri është të hash dhe pish mirë. Nëse jeni në Tiranë nuk duhet të humbisni restorantin Mullixhiu, ku merrni një përvojë fantastike të kuzhinës shqiptare në një mënyrë moderne. Albani e përshkruan ushqimin në Shqipëri si një nderthurje të kuzhines italiane, greke dhe turke. Përveç ngrënies, ka shumë më tepër për të parë, thotë Albani, siç është fshati piktoresk i Peshtanit në jug të Shqipërisë ku ende mund të gjesh pjesë të armëve dhe helmeta nga një betejë gjatë Luftës së Dytë Botërore. Në Tiranë mund të shihni shtëpinë e shërbimit të sigurisë në muzeun “Shtëpia e gjetheve”. Në këtë zonë, shërbimi i sigurisë ndodhej gjatë kohës kur vendi ishte një republikë e popullit socialist qe lejoi vetëm një parti.

Alban rekomandon gjithashtu bujtinen “Lord Byron” në Tepelenë, midis maleve.

-Ata kanë ushqim dhe shërbim fantastik, thotë Albani.

Mund të shoh rritje të mëdha

Albanit që i pëlqen dielli dhe nxehtësia shkon me kenaqesi në Shqipëri gjatë muajve më të nxehtë, korrik dhe gusht. Por ai thotë se është e mundur të lahesh ne det midis Prillit dhe Tetorit, dhe plazhet janë më të qeta gjatë vjeshtës dhe pranverës. Një gjë që Albani mendon se duhet te besh kujdes si turist eshte trafiku.

– Duhet të beni kujdes te vecantë, veçanërisht në rrethrrotullime. Nuk respektohen detyrimet e perparesisë dhe makinat futen nga te gjitha anët. Përndryshe, nuk ka asgjë për tu shqetësuar, thotë Albani.

Albani e sheh që gjithnjë e më shumë njerëz po zgjedhin të investojnë në banesa në bregdetin shqiptar, po ashtu edhe Lina Eklund beson se destinacioni është këtu për të qëndruar.

– Jam shumë e sigurt që do të shohim rritje edhe më të mëdha për Shqipërinë në të ardhmen e afërt. Këtu ka shumë për të parë dhe përjetuar dhe ndjehet si një destinacion shumë i qëndrueshëm pasi ka shumë përvoja unike të natyrës por edhe një destinacion që nuk shfrytëzohet aq shumë sa shumë vende të tjera në Evropë, thotë Lina Eklund.