Irani mbetet sponsori kryesor i botës për terrorizëm me rrjetet e financimit në mbarë botën, tha një raporti i qeverisë amerikane. Anketa vjetore e Departamentit të Shtetit për terrorizëm global akuzoi Iranin për intensifikimin e konflikteve të shumta dhe përpjekjen për të prishur qeveritë në Lindjen e Mesme dhe gjetkë.

Koordinatori i Departamentit kundër-terrorizëm, Nathan Sales tha se rrjetet e mbledhjes së fondeve të lidhura me Iranin në Afrikën Perëndimore, rezervat e armëve në Amerikën e Jugut dhe veprimtarinë operacionale në Evropë tregojnë se Republika Islamike “nuk ka rezerva për përdorimin e terrorizmit në çdo kontinent”.

“Irani mbetet sponsori kryesor në botë i terrorizmit dhe është përgjegjës për intensifikimin e konflikteve të shumëfishta dhe minimin e interesave amerikane në Siri, Jemen, Irak, Bahrein, Afganistan dhe Liban”, tha para gazetarëve të mërkurën.Shtetet e Bashkuara e quajtën Iranin si një sponsor shtetëror të “terrorizmit” në vitin 1984. Vende të tjera aktualisht në listën e SHBA-ve përfshijnë Korenë e Veriut, Sirinë dhe Sudanin.

Irani mban aktivitetet e tij për të mbështetur njerëzit e shtypur në të gjithë Lindjen e Mesme, raporton Al Jazeera, njofton Klan Kosova.

Vendi është i hapur në ndihmë për grupe të tilla si kundërshtari izraeli, grupi “Hezbollah” në Liban dhe milicitë shiite në Irak.

Raporti përmendte në mënyrë të veçantë aktivitetet e gjeneralit iranian, kreut të Gardës Revolucionare, Qassem Suleimani i cili ndihmoi në organizimin e milicive irakiane kundër Shtetit Islamik të Irakut dhe Levantit (ISIL).