Të huajt e kanë shënjestruar vendin tonë si një pikë turistike që duhet vizituar me patjetër.

Kësaj here është “The Telegraph”, e cila shtjellon në artikull arsyet se pse është koha që Shqipëria të jetë në listën tuaj të dëshirave për të kaluar pushimet.

Në hyrje artikulli i bën një panoramë të shkurtër relievit tonë, ku mund të gjesh të gjitha llojet e tij.

E nis me Durrësin:

I shkatërruar nga një skllav i modernes, por i pandashëm në madhështinë e saj, Amfiteatri i Durrësit me një imagjinatë të lehtë mund të të kthejë në kohën kur zhvilloheshin betejat e gladiatorëve.

Në inspektimin e parë, Durrësi është pikërisht ajo që ju do të prisni nga qyteti i dytë më i madh i Shqipërisë. Kontejnerët e mallrave e turbullojnë portin – të cilat ende klithin dhe grumbullojnë para thelbit të qytetit, tragetet që presin të kalojnë Adriatikun në Bar dhe Ankona.

Trafiku shkaktohet nga rrugët e tij të ngushta. Turistët rehatohen në hotelet e shumta që u ndërtuan “me një frymë” pas daljes së vendit nga komunizmi.”

Çfarë duhet të ofrojë Shqipëria?

Kur ajo konsiderohet thjesht në vend, është e vështirë të kuptohet pse Shqipëria nuk njihet më mirë si destinacion. Ajo shtrihet midis Greqisë në jug dhe Malit të Zi në veri – dhe vetëm 45 milje (72 km) nga Italia, ku ngushtica e Otrantos “shtrydh” Adriatikun në pikën më të ngushtë. Vetëm kur kujton faktin që Shqipëria ka 476 km vijë bregdeti nuk e kupton dhe nuk e imagjon dot se si ky vend ka mbetur anonim. Turizmi këtu duhet të kishte shpërthyer aq sa gjithë ky vend i vogël të mbahej nga vizitat e turistëve.

Megjithatë, përkundër një sistemi rrugor përmirësues (nuk ka rrjet hekurudhor të mirëqenë) dhe në Shqipëri është e vështirë të lëvizësh pa ndihmën e vendasve që të bësh një tur për të parë mrekullitë e saj.

Pra definitivisht ky vend duhet të ofrojë më shumë mundësi për turistët, sepse potencialin e ka.

Tirana

Këtu ekziston vetë-kundërthënia, sepse Tirana mund të përshkruhet edhe si kryeqyteti i kafeneve më të shumta që mbushin rrugicat kudo. Kur hyn në lagjen e quajtur Bllok, të duket vetja si në lagje mode.

Gjithashtu në kryeqytet ndriçohet edhe Muzeu Kombëtar, teatrot, piramida, korpusi universitar, amfiteatri tek Liqeni Artificial e shumë gjëra tjera që krijojnë një kontrast të pashpjegueshëm.

5 gjëra që nuk i dini për Shqipërinë

Orari i autobusëve nuk ekziston

Kurrsesi nuk mund ta vendosni orën tuaj me atë të autobusëve shqiptarë. Autobusët ose furgonat nisen për në destinacion kur u duket atyre e përshtatshme ose thjesht kur mbushen plot.

Buzëqeshja dhe tundja e kokës kanë konotacione të ndryshme në Shqipëri

Nëse duan të thonë “jo” shqiptarët bërtasin, ndërsa kur thonë “po” thjesht tundin kokën. Kujdes kur vendosni t’i përgjigjeni pyetjeve me tundjen e kokës.

Kishte një mbret teflon

Ai quhet Zogu i Parë, i cili ka qenë objekt i rreth 55 përpjekjeve për vrasje, përfshirë këtu edhe atë që Zogu pretendonte se ishte i vetmi lider që mund të kthente plumbin e nisur drejt tij nga atentori.

Lord Bajron ishte një fans i Shqipërisë

Romantiku anglez vizitoi Shqipërinë në vitin 1809 dhe në letrën për nënën e tij ai shkruante se shqiptarët kanë veshjet më madhështore në botë.

Ka shumë lulëzim
Edhe pse vend i vogël, Shqipëria krenohet me më shumë se 3.250 lloje bimësh që përbëjnë 30% të florës në Europë.